Published 8:15 PM by

GEMPAR; BAITULMUQADDIS DILIPUTI SALJI


Fenomena Ribut Sajli yang melanda Baitulmaqdis  dan sebahagian tebing barat yang ditakluki Rejim Israel merupakan fenomena Ribut salji melanda kota ini dan beberapa bahagian Tebing Barat yang ditakluki oleh Israel semalam, merupakan fenomena yang jarang-jarang berlaku.
Fenomena ini,  menyebabkan aktiviti di kota ini lumpuh manakala beratus-ratus buah kenderaan terkandas selepas jalan-jalan raya tidak dapat dilalui.Menurut Datuk Bandar Baitulmuqaddis, Beliau tidak pernah menyaksikan pemandangan luar biasa ini semenjak dia hidup selama 54 tahun.


Suhu di Baitulmuqaddis suhu turun secara mendadak mencecah 2° Celsius ekoran salji berterusan. Ribut salji itu menyebabkan pasukan penyelamat, polis dan tentera terpaksa berkerja keras untuk mengeluarkan beratus-ratus orang yang terkandas di dalam kenderaan mereka di beberapa buah lebuh raya dekat sini. Manakala semua lebuh raya menuju ke kota ini juga ditutup sehingga diberitahu kelak dengan Beribu-ribu penduduk terpaksa bergelap selepas banyak kabel elektrik putus akibat dihem-pap dahan pokok yang patah. - sumber